Begeleid jij mensen die willen starten in de bouw en infra? De komende jaren zijn er veel mensen nodig. Mensen die zorgen voor voldoende woningen, wegen en tunnels, voor goed onderhoud en voor verduurzaming van woningen en openbare gebouwen. Daarom willen we zoveel mogelijk nieuwe medewerkers een kans geven in de sector.

Dat doen we onder andere door de financiële mogelijkheden op een rijtje te zetten. Want overstappen kost vaak extra scholing en dus geld. Hoe kun je dat betaalbaar houden voor zowel de medewerker als de werkgever? We geven je hieronder tips.

Opleidingsvouchers

Voor bedrijven die mensen uit een andere sector aan willen nemen zijn er opleidingsvouchers beschikbaar. Switchers zijn in de krappe arbeidsmarkt heel erg welkom, maar hebben vaak wel extra scholing nodig. Daarom hebben de cao-partijen via het programma ‘Bouw & Infra instroom en behoud vakkrachten’ hiervoor een bedrag beschikbaar gesteld.

Met behulp van een opleidingsvoucher kunnen mensen die willen overstappen naar de bouw en infra (een deel van) hun opleiding financieren. De nadruk ligt daarbij op het vergroten van de toestroom richting functies waar veel vraag naar is. Zogeheten kansberoepen (zie het kader). Zo wordt voor een volledige opleiding richting een kansberoep in de bouw en infra de opleidingskosten tot een maximum van €5.000 vergoed. Maar er zijn ook vouchers voor deelopleidingen, cursussen en trainingen.

Meer weten of een voucher aanvragen?

Wil je meer weten of een voucher aanvragen? Neem dan contact op met de persoonlijk adviseur in jouw regio.

Download de leaflet Opleidingsvouchers

SLIM-subsidie

In het midden- en kleinbedrijf (mkb) is het minder gewoon dat medewerkers doorleren en ontwikkelen naast hun werk. De Stimuleringsregeling leren en ontwikkelen in mkb-ondernemingen (SLIM-regeling) moet leren en ontwikkelen vanzelfsprekender maken. Dit is een regeling die bedrijven aan kunnen vragen voor specifieke ontwikkelingsprojecten.

Wat kun je met SLIM?

Bekijk het op de site van de Rijksoverheid

Aan de slag met behoud van uitkering

Mensen die een uitkering krijgen en weer aan het werk willen, kunnen 2 maanden lang op proef bij een bedrijf geplaatst worden. Mét behoud van uitkering. Dat is handig voor zowel de medewerker als het bedrijf. De laatste hoeft nog niet meteen salaris te betalen, de medewerker kan zonder veel papierwerk testen of het beroep iets voor hem of haar is.

Meer over proefplaatsingen

Kijk op de website van het UWV

Lokale en regionale subsidies en fondsen

Naast landelijke mogelijkheden en sectorgebonden opties zijn er vaak ook regionale of lokale subsidies.

Neem contact op met de persoonlijk adviseur in jouw regio om erachter te komen wat er nog meer aan financiële regelingen zijn.