Zij-instroom

Goede contacten tussen werkgevers en zij-instromers op beroepenbijeenkomst BIM-modelleurs

5 april 2022

Bouwbedrijf Van Wijnen was 31 maart gastheer van de beroepenbijeenkomst BIM-modelleur. Een interactieve bijeenkomst waar naast werkgevers Dura Vermeer, Ballast Nedam en Volker Wessels ook mogelijke zij-instromers aanwezig waren. De perfecte setting voor werkgevers en toekomstig werknemers om elkaar te leren kennen en te kijken wat partijen nodig hebben om zij-instroom tot BIM-modelleur te laten slagen.

Geen vraag is te gek 

Vestigingsdirecteur Martin de Jong van Van Wijnen vertelde over waarom zij bewust een sociaal bedrijf zijn en belang hechten aan een veilige werkomgeving: ‘geen vraag is te gek. Zo kunnen we leren van elkaar.’ Verder werden kandidaten en werkgevers op verschillende manieren geïnformeerd over de mogelijkheden die het zij-instroom traject biedt: De bijdrage van ervaren zij-instromer Erlinde, informatie over de opleidingen Basis Bouwkunde en Revit inspireerde kandidaten en werkgevers om met elkaar in gesprek te gaan.  

Frisse blik 

René Kieviet, senior werkvoorbereider en begeleider van zij-instromers bij bouwbedrijf Van Wijnen deelnemers vertelt over zijn ervaringen met zij-instromers: ‘De meerwaarde van zij-instromers is dat zij een gevulde rugzak met werkervaring meebrengen. Denk aan communicatie en time management. Al is het op een ander werkterrein, hun frisse blik is echt een toegevoegde waarde’. Volgens Kievit heeft een zij-instromer die weloverwogen kiest voor de bouw een extra grote motivatie om er een succes van te maken. Wel is het nodig om zij-instromers te begeleiden en wegwijs te maken binnen het bedrijf. ‘Ik besteed ongeveer een halve dag per week aan coaching van de zij-instromers. Die tijd zien wij als goede investering voor nu en in de toekomst’.  

"‘De meerwaarde van zij-instromers is dat zij een gevulde rugzak met werkervaring meebrengen. Denk aan communicatie en time management. Al is het op een ander werkterrein, hun frisse blik is echt een toegevoegde waarde’"

Sector openen voor gemotiveerde mensen 

De corporate recruiter van Dura Vermeer vond de interactieve opzet van de bijeenkomst waardoor er veel vragen werden gesteld, er uitgebreid gesproken werd over BIM en er contacten werden gelegd tussen kandidaten en werkgevers waardevol. ‘Het is inspirerend om te horen welke vragen zij-instromers hebben, wat hen drijft hen om de overstap te maken en wat zij te bieden hebben. Ik hoop dat werkgevers in de sector - en infra bewuster gaan kijken naar competenties, motivatie en persoonlijkheid in plaats van diploma's. Dan creëren we veel meer kansen voor zij-instromers en openen we onze sector voor gemotiveerde mensen’.  

‘Nu kan ik echt verder komen’ 

Harun Kaplangaf aan dat deze bijeenkomst echt was wat hij nodig had. ‘In 2010 heb MBO-niveau 4 Middenkader functionaris Bouw & Infra afgerond. Maar door de crisis ben ik er toen nooit gaan werken. Nu pak ik de draad weer op. Ik kan al CAD tekenen en ben begonnen met training Revit. Toch merk dat het echt lastig is om bij een bedrijf binnen te komen. Ik heb vandaag goede gesprekken gehad met verschillende bedrijven en heb echt de hoop dat ik nu verder kan komen’.  

De volgende beroepenbijeenkomst is op 31 mei en staat dan in het teken van het beroep calculator. Op 31 oktober vindt de beroepenbijeenkomst voor uitvoerder plaats. Tijd en locatie worden nog bekend gemaakt. Hou hiervoor onze nieuwsbrief in de gaten.

Gerelateerd

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je maandelijks op de hoogte worden gehouden? Weten welke ontwikkelingen spelen, welke activiteiten worden georganiseerd en communicatiemiddelen en kennisproducten beschikbaar zijn? Meld je aan.

Hoe we met je data omgaan? Dat kan je bekijken in onze privacyverklaring. Je kan je ook altijd weer afmelden voor deze e-mails.