Op donderdag 23 en vrijdag 24 maart 2023 was het zover: de jaarlijkse finalewedstrijden van Skills Talents (vmbo) en Skills Heroes (mbo) en de gelijktijdige beroepenbeurs voor scholieren.

In de RAI in Amsterdam werd zichtbaar hoe divers de beroepen zijn in de bouw en infra, en dat je al die vakkennis nodig hebt om verder te bouwen aan Nederland. Of het nu om timmeren gaat, metselen, straten maken of tegelzetten.

Vakmensen staan meer en meer in de schijnwerpers. En terecht. Door de samenwerking met WorldSkills benadrukken wij dat we hen heel hard nodig hebben. En dat we trots zijn op hun vakmanschap. Dat werd ook onderstreept door Arno Snellen die namens de cao-partijen de prijzen mocht uitreiken aan de winnaars in verschillende vakgebieden. Zoals Arno zei: ‘Het was mooi om te zien dat er zo enthousiast gewerkt werd door alle deelnemers en prijzen als een ware trofee in ontvangst werd genomen’.

Campagne Jij gaat het maken

Met de campagne Jij gaat het maken laten we jongeren zien hoeveel (ontwikkel)mogelijkheden de bouw en infra bieden, hoe trots mensen zijn op wat ze doen, en laten we zien wat vakmanschap is. In de aanloop naar de finales lieten we dat ook al zien bij de kwalificatiewedstrijden. Bij The Finals zelf maakten we dat zichtbaar bij de vakwedstrijden van de richting Bouw, Wonen en Interieur waar grote campagnebeelden het decor vormden van de beursstand.

Daarnaast was de campagne duidelijk aanwezig in de stand van Bouwmensen Amsterdam op de LOB Experience. Hier konden jongeren zelf een kademuur metselen of een grachtenpand bouwen. Dat dit niet eenvoudig is, heeft minister Dijkgraaf, verantwoordelijk voor Onderwijs, zelf ook nog mogen ervaren.

NK Timmeren

Als enige vrouw stond Yvanka de Geus ook dit jaar weer in de finale om haar titel als Nederlands kampioen bouwtimmeren te verdedigen. Yvanka heeft eerder al in een video voor Jij Gaat Het Maken laten zien wat zij zo mooi vindt aan haar werk. En dat ze een echt timmermansoog heeft, bleek wel weer; met haar podiumplek liet ze flink wat mannen achter zich. Zo laat ze zien dat voor iedereen plek is in de bouw.

Meerwaarde voor opleidings - en leerwerkbedrijven

Met de zichtbaarheid van de extra activiteiten tijdens Skills The finals, profiteren opleidingsbedrijven en de bouwbedrijven van de winnaars van de extra publiciteit rondom de nationale kwalificaties en finalewedstrijden. Hiermee geven we de vakmensen van de toekomst en de mooie sector de waardering die ze verdienen.