Wil de kandidaat graag aan de slag en in de praktijk leren? Een vak leren zonder dat het op school lijkt? Dat kan op mbo- en op hbo-niveau.

BBL (mbo)

Na het vmbo (maar ook later) kun je kiezen voor een BBL-opleiding (Beroepsbegeleidende Leerweg), waar je 4 dagen per week werkt bij een opleidingsbedrijf of erkend leerbedrijf en meteen betaald krijgt.

Duaal (hbo)

Als je na het mbo, havo of vwo wilt werken en leren dan wordt het vaak een duale opleiding. De kandidaat werkt in dat geval 3 tot 4 dagen per week en hoeft dus maar 1 of 2 dagen per week naar school. Plus: diegene krijgt meteen salaris.

De bouwopleiders regelen (soms samen met de kandidaat) waar de opleiding plaatsvindt, informeren over doorstroommogelijkheden en bij welk bedrijf diegene aan de slag kan. Ook vertellen ze meer over de regels en zorgen ze voor de benodigde spullen, zoals bijvoorbeeld veiligheidsschoenen.

Vacatures leerlingen

Benieuwd naar welke vacatures er zijn voor leerlingen in de bouw en infra?

Alle informatie over werken en leren is te vinden op Jij gaat het maken. Hier staan filmpjes, vind je een overzicht van de opleidingsbedrijven en een lijst van de beroepen waar werken en leren mogelijk is.

Jij gaat het maken - Werken en leren

Modulair opleiden

De modulaire opleidingen Basis Bouwkunde en Flex MBO vallen ook onder werken en leren

Leerloopbaanpaden

De leerloopbaanpaden zijn ook een vorm van werken en leren.

Fastswitch

Voor mensen die willen switchen naar een baan in de techniek biedt Fastswitch leerwerktrajecten aan.