Als iemand overstapt naar de bouw en infra uit een andere sector, of opnieuw instroomt op de arbeidsmarkt, kan scholing nodig zijn. Maar een volledige opleiding? Dat hoeft lang niet altijd. Modulair opleiden kan het antwoord zijn: maatwerkopleidingen waarbij de switcher/werkzoekende samen met de opleider kan kijken welke vakken wel en niet nodig zijn om het beroep te kunnen beoefenen.

Basis Bouwkunde

De Basis Bouwkunde is een andere maatwerkopleiding, waarbij een kandidaat in 26 weken intensief kennismaakt met alle facetten van de bouw. Naast een aantal praktijkdagen werk je in een virtuele omgeving zelfstandig aan één of meerdere bouwprojecten. Je bouwt tijdens de opleiding een portfolio op, maakt kennis met bedrijven en sluit de opleiding af met een bewijs van deelname. Dit is een goede basis voor een vervolgtraject voor technische functies. En soms zijn vervolgopleidingen zijn niet eens nodig: verscheidene deelnemers kunnen meteen aan het werk in de bouw en infra. De module Basis Bouwkunde is een mooie introductie voor het beroep van calculator, werkvoorbereider, projectleider of uitvoerder.

https://bouweninfravakkrachten.nl/projecten/een-solide-basis-voor-zij-instromers

Flex MBO

Het Flex MBO is een maatwerkopleiding in het kader van een Leven Lang Ontwikkelen. Twaalf mbo-scholen werken samen met het LOI, sociale partners, Concreet Onderwijsproducten en opleidingsbedrijven. Ze kregen subsidie van het OCW en hebben (tot nu toe) twee flexibele beroepsopleidingen ontwikkeld op niveau 2: Timmeren en Metselen. In ontwikkeling; Allround Timmeren op niveau 3 en Uitvoerder Bouw en Infra op niveau 4.

De opleidingen bieden de kandidaten de volgende voordelen:

  • Zelf bepalen wanneer en waar starten
  • Samen met de opleiding een persoonlijk opleidingsplan maken. De bedoeling is ook dat hierbij steeds vaker het Digitaal Skills Paspoort gebruikt wordt om skills in kaart te brengen.
  • De opleiding kun je geheel, maar ook gedeeltelijk volgen
  • Losse vakmodules zorgen samen met de vereisten voor Nederlands, rekenen en burgerschap voor een erkend diploma
  • Werken en leren tegelijk: dus meteen salaris
  • In gevallen is het mogelijk om subsidie van lokale of regionale instanties te krijgen

Derde leerweg

Dit wordt ook weleens de derde leerweg genoemd. Een derde leerwegroute is een flexibele manier van opleiden gericht op zij-instromers in sectoren en wordt uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van een ROC (dit kan in de bouw en infra in samenwerking met een opleidingsbedrijf). Een derde leerweg kan leiden tot een diploma, een certificaat of een mbo-verklaring. De examinering is de verantwoordelijkheid van een ROC.

Download de flyer Flex MBO

Leerloopbaanpaden

Ook de Leerloopbaanpaden (mbo niveau 2) vallen onder de noemer modulair opleiden.

Leerloopbaanpaden

Persoonlijk adviseurs

Onze persoonlijk adviseurs kunnen helpen met het vinden van modulaire opleidingen. Samen met de kandidaat en het bedrijf kijken ze welke skills en diploma’s er al zijn. Daarna zullen ze samen zoeken naar een manier om zo snel mogelijk de juist certificeringen en werkervaring te krijgen. En dan het liefst ook zo betaalbaar mogelijk.

Contact met een persoonlijk adviseur