De bouw en infra is op zoek naar mensen die de overstap naar onze sector willen maken. Wij informeren en begeleiden mensen tijdens hun oriëntatie, helpen in hun ontwikkeling met coaching, opleidingen en trainingen. Hierbij houden we nauw contact met de bedrijven waar deze mensen duurzaam aan de slag kunnen.

Instromen vanuit een andere sector

De noodzaak om werkzoekenden (overstappers, switchers of mensen die vanuit een uitkering werk zoeken) te werven wordt steeds groter: de instroom van jongeren op de arbeidsmarkt wordt almaar kleiner. En gelukkig zijn er in de bouw en infra veel functies waar mensen vanuit een andere sector in kunnen stromen. Steeds meer werk gebeurt vanachter de computer, denk bijvoorbeeld aan het beroep van BIM-modelleur. Dat maakt de overstap naar UTA-medewerker (Uitvoerend, Technisch, Administratief) soms wat gemakkelijker dan naar de bouwplaats. Op die laatste plek zijn switchers overigens ook heel waardevol en van harte welkom. Dat gebeurt ook al: bijvoorbeeld de kok die coördinator op een bouwplaats wordt.

Mensen die kunnen overstappen zijn bijvoorbeeld:

  • Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt
  • Mensen die er een tijdje uit zijn geweest en gaan re-integreren
  • Nieuwe Nederlanders (Vluchtelingen, asielzoekers, (arbeids)migranten, etc)
  • Mensen die zich niet fijn voelen in hun huidige sector
  • Mensen die iets nieuws willen ontdekken

Al deze kandidaten hebben een verscheidenheid aan talenten en achtergronden. Ze hebben ook verschillende wensen wat betreft hun functie, maar zullen ook allemaal verschillende scholing nodig hebben. De een heeft al een achtergrond in de bouw, maar moet bijgeschoold op het gebied van het Nederlands en de Nederlandse voorschriften, een ander heeft de taal onder de knie, maar kent de sector helemaal niet.

Al die verschillende wensen, eisen en talenten roepen uiteraard vragen op. En dit vraagt om maatwerk. We proberen op deze gebieden zoveel mogelijk informatie te bieden. Bijvoorbeeld over:

"Als iemand via UWV of gemeente komt, kunnen we proefplaatsing inzetten. Dan blijft een uitkering nog maximaal twee maanden doorlopen. Binnen een maand weet je vaak wel of het past. Het kost de werkgever geen salaris en je kunt kijken of er een klik is van beide kanten."

Veelgestelde vragen

Veelal hebben adviseurs van gemeenten en UWV vragen die wij kunnen beantwoorden. Daarom maakten we een pagina waarin we de informatie op een rij hebben gezet.

Voor UWV en gemeenten

Ervaringen van switchers en bedrijven

Inspirerende verhalen over switchen naar de bouw en infra vind je hier.

Ervaringen van switchers en bedrijven