UWV casemanagers en medewerkers van gemeenten die kandidaten hebben voor de bouw en infra kunnen specifieke vragen hebben. Over de functiewensen, over financiering, over taalniveau, over welke beroepen er zijn. Hieronder proberen we een aantal van die vragen alvast te beantwoorden.
Wat zijn belangrijke voorwaarden voor werken in de bouw en infra of techniek?
Voor medewerkers op de bouwplaats/monteurs
is een goede fysieke conditie van belang. Maar ook doorzettingsvermogen, veiligheid (VCA-basis tijdens het opleidingstraject), Nederlands op niveau NT 2, werknemersvaardigheden. Verder moet de kandidaat echt werkfit zijn en een realistisch beeld hebben van de functie. Bij een zonnepanelenmonteur is het van belang dat hij /zij geen hoogtevrees heeft en niet kleurenblind is. Over het algemeen is een rijbewijs B ook van belang.
Voor UTA-medewerkers (uitvoerend, technisch, administratief)
geldt dat het werk over het algemeen fysiek minder zwaar is. Onder die groep vallen beroepen als BIM-modelleur, uitvoerder, projectleider, calculator, medewerker administratie, medewerker personeelszaken. Mensen met een financiële functie (in bijvoorbeeld het bankwezen) zouden door kunnen stromen naar de functietraject calculator. Voor deze groep zijn motivatie, en interesse in de sector van belang.
Hoe bekostigt de kandidaat de overstap?
De persoonlijk adviseurs kunnen helpen met het vinden van financiële bronnen. Zo kunnen de opleidingsvouchers van pas komen. Hierbij mogen kandidaten een opleiding doen die hen helpt aan een baan in de bouw en infra kansberoepen (zie lijst in kader) tot een bedrag van maximaal 5000,-. Of wellicht zijn er vergoedingen via UWV of gemeente beschikbaar. Welke opties er zijn hebben we op een rijtje gezet. De persoonlijk adviseur kan meer vertellen over regionale en lokale fondsen die hiernaast beschikbaar zijn.
Welke beroepsmogelijkheden zijn er?
Dat is heel divers. Denk aan op de bouwplaats, uitvoerder, (assistent) zonnepanelenmonteur, renovatietimmerman, werkvoorbereider, calculator, tekenaar (autocad-revit) tot projectleider (kansberoep). Kansberoepen zijn functies waar veel vraag naar is op dit moment. Een lijstje van kansberoepen vind je in het kader.
Bij grotere bouwbedrijven kun je ook terecht als project-assistent: ondersteunen met vooral de administratieve werkzaamheden zoals contracten vastleggen, aanvragen, voorbereiden. De kandidaat moet Nederlands en MS Office beheersen (Excel). Functie kan vaak ook parttime worden vervuld (wat bij functies op de bouwplaats wel een struikelblok kan zijn). Structureel, communicatief en punctueel.
Klik voor een overzicht van mogelijke beroepen in de bouw en infra
Welke werkgevers zijn aangesloten en wat voor soort werk wordt er aangeboden?
Neem daarvoor contact op met een persoonlijk adviseur van jouw regio. Hij of zij weet het beste welke bedrijven openstaan voor overstappers en welke beroepen op dit moment veel vacatures hebben.
De kansberoepen in het kader zijn beroepen waar veel werk in te vinden is.
Waar moet een gemeentelijk adviseur / accountmananager UWV op letten?
Vooral op de motivatie van de kandidaat, waarom wil diegene de bouw en infra in? Is de kandidaat ook werkelijk werkfit? Let ook op privéomstandigheden die een belemmering kunnen zijn. Soms is het beter dat de kandidaat eerst de tijd krijgt om deze op te lossen of te verwerken.
Welk taalniveau is in ieder geval nodig?
Niveau taal NT 2 om door te kunnen stromen naar BBL-niveau 2. Dit kan de kandidaat overigens ook halen tijdens het werk.
Een voorbeeld:
Een overstapper met een bijstandsuitkering begon met een maand proefplaatsing (aan de slag met behoud van uitkering) bij een installateur. Hij kreeg daarna een tijdelijk contract om werkervaring op te doen als leerling cv-monteur. Het niveau van de Nederlandse taal bleek in de praktijk onvoldoende om in te stromen op niveau 2. De medewerker was wel enorm gemotiveerd, leergierig, sociaal en collegiaal. De persoonlijk adviseur heeft toen in samenspraak met de werkgever via klantmanager van de gemeente een individueel traject via TopTaal ingezet. Inmiddels is de monteur gestart met BBL-niveau 2 en 3 en zowel werkgever als werknemer zijn tevreden.
Heb je voorbeelden van wat werkt?
Een voorbeeld:
Een man met hbo-opleiding Communicatie en muziekachtergrond liep vast in zijn werk. Hij ontdekte met een loopbaanadviseur de bouw-techniek. Samen zijn ze op gesprek bij een aannemer/ installateur geweest. Ze spraken af om een maand proefplaatsing te doen om rond te kijken en mee te lopen op de bouwplaats en op kantoor. Gevolg is dat hij halverwege 2022 startte met MBO Basis Bouwkunde ROC, en hij wil graag verder als BIM-modelleur. VCA is door UWV vergoed.
Meer voorbeelden vind je op de pagina Switchers
Hoe ziet de aanmeldprocedure eruit?
Aanmelden kan de kandidaat doen via Jij gaat het maken. Daar kan hij of zij de gegevens van de persoonlijk adviseur vinden.
Hoe ziet het traject van A-Z uit?
Dat blijft voor iedere kandidaat maatwerk. In de trajecten van werk naar werk werken we heel hard aan een overstap zonder verlies van salaris. Daardoor kan het soms iets langer duren.
ASTA (Arbeidsmarkt Samenwerkingsnetwerk Techniek Amsterdam) ontwikkelde een routekaart voor overstappen naar de techniek/bouw. Daarin wordt een groot deel van het overstapproces duidelijker.
Routekaart (pdf)
Hoe kan ik iemands ervaring en talent beter in beeld brengen?
We proberen steeds vaker de achtergrond van kandidaten meetbaar te maken. Niet alleen diploma's zijn van belang, ook de werkervaring en andere kwaliteiten maken dat een medewerker tot zijn recht komt. Daarvoor kan bijvoorbeeld het Digitaal Skills Paspoort gebruikt worden.
Over skills en het Digitaal Skills Paspoort
Wanneer zijn er oriëntatiedagen of open dagen?
De informatiebijeenkomsten van Jij gaat het maken / Bouw en infra vakkrachten vind je in de agenda.
Andere informatieve bijeenkomsten voor jongeren of switchers vind je op Jij gaat het maken.