Wat doet een persoonlijk adviseur? En wat zouden zij alvast kunnen vertellen over overstappen naar de bouw en infra? Laura Kokx, persoonlijk adviseur voor Groot-Amsterdam en de regio Flevoland, vertelt.

Stel dat je een overstap naar de bouw en infra overweegt. Dan wil je graag weten wat er mogelijk is, hoe je verder moet gaan, of jouw talenten matchen met bepaalde beroepen. De persoonlijk adviseur helpt je het antwoord op die vragen te vinden. Laura Kokx is adviseur in de regio Amsterdam en Flevoland. Zij vertelt wat je moet weten over switchen. Ook als werkgever.

We helpen de weg vinden

Misschien is het je al opgevallen op Jij gaat het maken: we verwijzen je zoveel mogelijk door naar de persoonlijk adviseur. Dat doen we omdat instromen in een andere sector maatwerk is. Er zijn geen standaardschema’s, maar het is een kwestie van kijken naar wat er bij jou past. Welke skills heb je al, hoeveel ervaring heb je opgedaan, wat weet je al van de sector. Naar al die vragen kijk je, samen met je adviseur. Laura Kokx is een van hen.

Volgens Laura is het belangrijkste dat je gemotiveerd bent. ‘We willen graag dat de kandidaat de regie houdt. Wij begeleiden, bieden een netwerk en advies. Maar we helpen vooral de weg vinden, een baan garanderen kunnen we niet.’

Bedrijven staan meer open

Wat ze ook doet is in gesprek gaan met bedrijven. Ze vertelt over wat switchers bieden, en als ze een match ziet, brengt ze werkgevers en kandidaten met elkaar in contact. Dat levert de ene keer een mooie baan op voor jou als overstapper, de andere keer blijkt er toch geen klik te zijn. ‘Ik merk dat bedrijven steeds meer openstaan voor switchers, dat is heel positief. Ze hebben alleen weinig tijd om te begeleiden. En kandidaten beseffen soms nog niet voldoende dat de bouwwereld ook een andere wereld is. Daarin kunnen we nog wat winnen. Het is een leuke wereld, maar wel een andere wereld.’

Het aanbod en de vraag op elkaar afstemmen is voor de adviseurs ook een hele puzzel, juist omdat de bedrijven het zo druk hebben. ‘Ze kunnen soms niet investeren in het begeleiden van een zij-instromer.’ Logisch, maar het houdt een tekort wel in stand.

Langzame kanteling

Heel langzaam ziet Laura een kanteling komen. Bedrijven die wat flexibeler worden rond parttime werken, of waar thuiswerken voor UTA (Uitvoerend, Technisch Administratief – alles wat niet op de bouwplaats plaats hoeft te vinden) af en toe mogelijk is. Die verandering zou het ook makkelijker maken voor een kandidaat om de overstap te maken uit een sector waar thuiswerken wel gangbaar is.

Naast motivatie hebben, vindt Laura het ook goed om te melden dat je soms een stapje terug moet doen op de carrièreladder. ‘Je kunt niet switchen van projectleider in de zorg naar projectleider in de bouw, ondanks je kwaliteiten. Je start eerst als bijvoorbeeld werkvoorbereider, zodat je je helemaal inwerkt in de bouw en infra en vertrouwd raakt met alle termen en technische tekentalenten die je daarbij nodig hebt. Dat is een bewuste keuze: je kiest dan eerst voor werkplezier.’

Mooie voorbeelden

Een paar mooie voorbeelden die Laura zag in de afgelopen twee jaar als adviseur voor Jij gaat het maken: de bankmedewerkster die calculator werd, de autoverkoper die zich omschoolde naar timmerman, de logistiek manager die nu aan de slag is als projectcoördinator, en de retailverkoper die nu adviseur duurzaamheid is.

‘Het draait erom dat wij ervoor willen zorgen dat mensen hun weg vinden naar de sector. En dat bedrijven de weg weten naar zij-instromers. Daar blijven we aan werken.’

Contact

Voor jou als kandidaat gaan we altijd graag aan de slag. Neem contact op met een adviseur. Zij of hij kijkt naar je skills, talenten, wensen. En wie weet werk jij dan binnenkort ook in de bouw en infra.